ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

VIRUXAN® ПРОДУКТИ

 Viruxan® Forte (IAD) е лекарствено средство без рецепта, с уникален двоен механизъм на действие, за лечение на настинка и грип. Активната съставка във Viruxan® Forte е оригиналната IAD молекула с добре установен профил на безопасност и повече от 50 години опит в реалния живот.

Viruxan® Forte (inosine acedoben dimepranol) е с антивирусно действие и стимулира имунната система, както и намалява продължителността и тежестта на настинка и грип.

Viruxan® Forte има клинично доказана ефикасност при лечение на настинка и грип. Намалява симптомите и продължителността на остри респираторни вирусни инфекции. В случай на остра респираторна вирусна инфекция, Viruxan® Forte може да възстанови правилната имунна функция, значително да намали симптоматиката и да съкрати продължителността на симптомите с два дни при пациенти под 50-годишна възраст4.

Viruxan® Forte с уникалния си двоен механизъм на действие повлиява причината за настинката и грипа, а не само симптомите. Той има антивирусен ефект и подсилва имунната система, което може да ви помогне бързо да преминете през настинката и да възстановите имунната си система едновременно.

Viruxan® Forte се предлага под формата на разтворим прах. Има приятен вкус, разтворим е в студена вода и се предлага в удобни сашета, така че е лесен за използване в движение.

Ако сте бременна или кърмите или мислите, че може да сте бременна, не трябва да приемате Viruxan®. Ако планирате да имате бебе, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете това лекарство.

Viruxan® Forte може да се използва заедно с антибиотик; не са регистрирани взаимодействия между инозин и антибиотици.

  • Препоръчителна дневна доза: 50 mg / kg телесно тегло / ден
  • Обичаен прием: 1 саше, съдържащо 1 g, 3 - 4 пъти на ден
  • Максимална доза: 4 g на ден

Viruxan® Forte не трябва да се приема по-дълго от седем дни без консултация с лекар.

Попитайте Вашият фармацевт или в близката аптека за Viruxan® Forte.

Както всяко лекарство, Viruxan® Forte може да предизвика нежелани реакции. Възможните нежелани реакции са описани в раздел 4 на листовката.

Ако искате да съобщите за нежеланата лекарствена реакция или да предадете друга информация за безопасност по отношение на лекарствения продукт, изпратете ни имейл на адрес pharmacovigilance@ewopharma.bg 

ПРЕВЕНЦИЯ НА НАСТИНКА И ГРИП

Здравословната, балансирана диета с много плодове и зеленчуци е от съществено значение, особено когато имате настинка или грип. Учените са открили убедително доказателство, че това, което ядете, може да повлияе на имунитета ви. Така че, приема на храни, богати на витамини и минерали, може да подпомогне имунната ви система и да ви помогне да се възстановите по-бързо при настинка и грип.

Подсилването на тялото с определени храни и хранителни добавки може да помогне да поддържате силна имунната система. Планирайте в храненията ви да присъстват следните имуностимулатори:

ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

КАК ПОМАГАТ?

КАК ДА СИ ГИ НАБАВИМ С ХРАНАТА?

Витамин  C

Витамин C е антиоксидант, който допринася за нормалната функция на имунната система.

Почти всички цитрусови плодове са с високо съдържание на витамин С.

Витамин D

Витамин D е вещество, от което тялото ви се нуждае за много и различни физиологични процеси. Витамин D е необходим за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Също така той допринася за нормалната функция на имунната система.

Храни като риба, яйчен жълтък и гъби са естествени източници на витамин D. Към допълнение към храненето можете да приемате витамин D като хранителна добавка.

Цинк

Учените са открили, че цинкът може да ви помогне да поддържате здравето и функциите на тялото си, включително имунната система. Също така цинкът допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес.

Богатите на цинк храни включват месо, стриди и ядки.

Пробиотици

Пробиотиците са добри бактерии, които се намират в храната или добавките. Благодарение на своите благоприятни за червата свойства, пробиотиците могат да ви помогнат да поддържате имунната си система.

Избирайте богато на пробиотици кисело мляко. Можете също така да приемате пробиотици като хранителна добавка.

Ако не се считате за високо рисков и не изпитвате тежки симптоми, можете да си спестите посещение при лекаря и да преминете през инфекцията с пълноценна почивка и прием на течности.
Ако обаче се случи някое от следните събития, моля, посетете Вашия лекар:

  • Треската ви се подобрява, след което изведнъж отново се влошава.
  • Вашите симптоми не се подобряват в рамките на една седмица.
  • Не можете да се отървете от кашлицата или тя преминава към такава с гъст секрет.

Настинка
Настинката е инфекциозна от няколко дни преди появата на симптомите Ви, докато всички симптоми изчезнат. Повечето хора ще бъдат заразни за около две седмици. Симптомите обикновено са по-лоши през първите 2-3 дни и това е, когато е най-вероятно да разпространите вируса.
Грип
Обикновено грипът е най-заразен от деня, в който започват симптомите Ви и след това в продължение на 3-7 дни. Децата и хората с по-слаба имунна система могат да бъдат заразни още няколко дни.

ЛЕЧЕНИЕ НА НАСТИНКА И ГРИП

Лечението с продукти без рецепта като аналгетици (обезболяващи), антипиретици (температуропонижаващи) и назални деконгестанти може да облекчат симптомите Ви. Попитайте Вашия лекар или фармацевт кой вариант е най-подходящ за Вас.

За да се преборите с истинската причина за настинката или грипа - самият вирус, можете да вземете антивирусно лекарство. Попитайте вашия фармацевт за антивирусното и имуномодулиращо лекарство без рецепта Viruxan®. Ако приемате това лекарство веднага щом се появят симптомите, то може да намали и да съкрати продължителността на Вашата настинка или грип.

Антибиотиците действат срещу бактериите, които обикновено не са причина за настинка и грип. Но когато настинката е причинена от бактерии, може да се наложи лечение с антибиотици.

Повечето хора с настинка или грип се възстановяват в рамките на няколко дни, дори без медицинско лечение. Възстановяването обаче е различно за всеки. Свържете се с Вашия лекар, ако симптомите Ви се влошат или не са се подобрили след една седмица.