Как домашните любимци влияят положително на здравето ни?

 

Едва ли има човек, който не е наясно какви са ползите от положителното влияние на домашните любимци за собствениците им. Но то съвсем не се свежда само до удоволствието от гушкането и получаването на любов от косматковците. Едва наскоро специализирани проучвания започнаха научно да изследват и да обръщат внимание на положителното влияние върху човешкото здраве от отглеждането на домашен любимец.

По-добра физическа форма

Още от момента на взимането на домашен любимец, се променя изцяло ежедневието на собствениците. Изграждат се съвсем нови и различни навици. Собствениците на кучета превръщат в рутина грижата за тях, като хранене, обучаване и разхождане, а това повишава физическата активност и на двете страни. Всъщност, ходенето е толкова полезно, колкото и активното спортуване. То укрепва мускулите, костите и ставите и влияе положително на опорно-двигателната система.

Подсилена имунната система

Притежаването и ежедневното разхождане на кучето покачва естествения имунитет. Изследвания, проведени в Апалахския държавен университет в Северна Каролина, установяват, че умерената разходка между 30-45 минути на ден може да спомогне за предпазването на организма от настинка. Това са по 2 разходки сутрин и вечер средно по 15 минути. Според учените, провели изследванията, няколко часа след разходката имунните бустери продължават да поддържат високи нива1,2.

По-малко стрес

Положителната връзка между притежаването на домашни любимци и подобрено сърдечно-съдово здраве се потвърждава от многобройни проучвания. Само 10 минути взаимодействие с домашен любимец могат да намалят стреса значително. Това сочи изследване на Вашингтонския държавен университет. Нивото на кортизола в тялото, хормон, отделящ се при физически и психически стрес, се балансира след 10-минутна игра дневно с домашния любимец3.

Котките пък могат да намалят риска от инсулт или инфаркт с 30%, според проучване от 2009 г. на Journal of Vascular and Interventional Neurology. Това се дължи на факта, че когато котката лежи или мърка до теб, сърдечната честота и кръвното налягане се редуцира4. Също така най-обикновеното галене на котка, куче или друг домашен любимец успокоява и понижава нивото на стрес значително, което в дългосрочен план предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Повече положителни емоции

При взаимното общуване и грижите за домашен любимец, учените са установили при собствениците, че нивата на серотонин, окситоцин и допамин, които са познати още като хормони на щастието, се покачват осезаемо5. Според друго проучване, животинчетата правят с 22% по-щастливи собствениците си в световен мащаб.

Източници

1 Med Sci Sports Exerc

. 2005 Jan;37(1):57-62. doi: 10.1249/01.mss.0000149808.38194.21.

Immune response to a 30-minute walk

David C Nieman 1, Dru A Henson, Melanie D Austin, Victor A Brown

 

2 J Sport Health Sci

. 2019 May;8(3):201-217. doi: 10.1016/j.jshs.2018.09.009. Epub 2018 Nov 16.

The compelling link between physical activity and the body's defense system

David C Nieman 1, Laurel M Wentz 2

 

3 Curr Cardiovasc Risk Rep. 2016 Feb; 10(2): 8.

 Emerging Cardiovascular Risk Research: Impact of Pets on Cardiovascular Risk Prevention

Pamela J. Schreiner1

 

4 J Vasc Interv Neurol. 2009 Jan; 2(1): 132–135.

Cat ownership and the Risk of Fatal Cardiovascular Diseases. Results from the Second National Health and Nutrition Examination Study Mortality Follow-up Study.

Adnan I Qureshi, MD, Muhammad Zeeshan Memon, MD, Gabriela Vazquez, PhD, MS, and M Fareed K Suri, MD

 

5 Front Psychol. 2012; 3: 234.

Psychosocial and Psychophysiological Effects of Human-Animal Interactions: The Possible Role of Oxytocin

Andrea Beetz,1,* Kerstin Uvnäs-Moberg,2,3 Henri Julius,1 and Kurt Kotrschal4,5