Вирусните инфекции - какво трябва да знаем за тях?

 

Всеки един от нас се е сблъсквал с вирусна инфекция. Като най-познатият пример за такава е сезонният грип (Influenza). Други вирусни инфекции причиняват шарки (morbilli virus, varicella-zoster virus и др.), Ковид19 (коронавирус (SARS)), инфекциозна мононуклеоза (EBV), вирусни диарии (rotavirus, enterovirus, ECHO, calicivirus, norovirus), бяс (rhabdovirus), ебола (EVD), СПИН (HIV) и много други.

Самият вирус е инфекциозна частица с определен състав и изключително малък размер. Той не може да се види с невъоръжено човешко око, защото големината му е около 15 – 350 nm ( 1 милиметър се състои от 1 000 000 нанометра). Генетичният му материал е изграден от ДНК или РНК геном в протеинова обвивка. Тази обвивка се нарича капсид. Някои вируси имат външна мембранна обвивка.

ИНФЕКТИРАНЕТО

Вирусната инфекция се развива, когато вирусите инфектират различни видове гостоприемници. Специфичното за нея е, че може да се размножава само в живи клетки на хора, животни, растения и бактерии. Инфектирането или разболяването се случва, когато вирусите атакуват клетките на гостоприемниците, за да се възпроизведат. Този процес протича в 5 фази:

 1. Прикрепяне (адсорбция) на вируса към клетката на приемника.
 2. Проникване (пенетрация) на вируса или генетичния му материал в клетката.
  Типично това се случва чрез навлизане в клетъчната мембрана. Понякога клетката сама приема вируса чрез специфичен транспортен процес през самата мембрана – ендоцитоза. Някои специфични вируси пък инжектират ДНК-то си в клетката.
 3. Репликация, транскрипция, транслация и експресия
  След като проникне в клетката на приемника, вирусният геном започва процес на копиране чрез репликиране (удвояване на ДНК), транскрипция (превеждане от ДНК към РНК), след това настъпва транслация (от РНК се кодира и синтезира протеин ), тоест тази сложна каскада от процеси произвежда нови вирусни ДНК или РНК частици (зависи от типа вирус) и протеини, които изграждат нови вирусни частици.
 4. Формиране на вируса
  Новите вирусни частици се формират в завършен вид вирион.
 5. Излизане
  След като се е формирал вирусът, той предприема последното си действие. Напуска клетката на гостоприемника. Отново, както при навлизането, това може да се случи по 3 начина, които са специфични за различните вируси:
  • чрез процес на лизиране (клетката на гостоприемника се разрушава)
  • чрез специфичен процес на експорт през клетъчната система (екзоцитоза)
  • чрез откъсване от клетката през плазмената мембрана (по този начин част от мембраната се откъсва от клетката и остава при вируса)

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ

Процесът на заразяване се развива бързо, като вирусът се разпространява предимно по въздушно-капков път. Най-често начините на заразяване са при кашляне и кихане, като това може да стане дори при водене на разговор чрез издишания въздух. Вирусът се разпространява предимно, когато при кихане и кашляне вирусните частици се отделят от дихателния тракт, увличат се с въздушния поток с висока скорост, отделят се в обема въздух около нас, след което вирусните частици полепват лесно по повърхности и предмети. В графа най-разпространяващи зараза предмети влизат банкнотите и места, които се докосват често с ръце (приблизително 85% от случаите на заразяване е от замърсени ръце) – дръжки на врати, парапети, бутони в асансьори, градски транспорт, телефони, компютри и общи предмети. Вирусът може да се разпространи и при споделяне на прибори за хранене и чаши, кърпи и тоалетни принадлежности с хора, носещи вирусни агенти.

ВИДОВЕ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

Най-често вирусите инфектират горните дихателни пътища. Симптоматично това се появява в набъбване на лигавиците на носа, ларинкса и трахеята. За тялото става трудно да отдели мукус ( специфичен тип слуз по лигавиците), задействайки защитните си системи.

Видовете остри инфекции на горните дихателни пътища зависят от зоната, която е засегната:

 • Ларингит - възпаление на ларинкса (гръкляна);
 • Фарингит - възпаление на лигавицата на фаринкса (гърлото);
 • Бронхит - възпаление на бронхите (големите дихателни пътища).
  Бронхите са ляв и десен и се разклоняват от трахеята, за да преминат към двете части на белия дроб.

СИМПТОМИ И ЛЕЧЕНИЕ НА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ

Симптоми като болки в мускулите, треска, хрема, главоболие, температура, възпалено гърло, кашлица, са често срещани при вирусните инфекции.

Лечението на вирусните инфекции трябва да е комплексно, не само да потиска и повлиява симптомите, но да блокира разпространяващите се вируси в клетките, да предотвратява прикрепването им към клетките- гостоприемници и да спира проникването им в тях. Това не може да се случи чрез антибиотични лекарствени медикаменти. Трябва да се приложи своевременно подходящо антивирусно лечение.

Само антивирусните медикаменти са активни срещу причинителите на вирусните инфекции, действайки срещу самия вирус. Когато се започне прием  на даденото средство  в ранен етап на инфектирането, то може да спре по-нататъшното развитие на инфекцията и да намали общата му продължителност.

Тъй като всяко боледуване, включително и вирусната инфекция, натоварват и изтощават имунната система, антивирусното лечение трябва да се съчетае с подкрепа за имунитета. Имуномодулиращото лечение допълнително подпомага и засилва имунната система, което способства за по-бързото преминаване на организма през вирусната инфекция и по-бързото възстановяване.

Формулата Inosine Acedoben Dimepranol, която се съдържа във Viruxan®Forte е с доказан двоен ефект - антивирусен и имуноактивиращ. Дългогодишни изследвания потърждават както ефикасността, така и безопасността на IAD. Viruxan®Forte е достъпен в аптечната мрежа без рецета..Източници и ресурси:

https://www.khanacademy.org/science/biology/biology-of-viruses/virus-biology/v/viruses

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17724-infectious-diseases

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infectious-diseases/in-depth/germs/art-20045289

 

Лекарствен продукт без лекарско предписание.Преди употреба прочетете листовката.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в листовката нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез e-mail: pharmacovigilance@remove-this.ewopharma.bg или чрез:

Изпълнителна агенция по лекарствата, тeл.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.bg

 

А0192/02.08.2021